Zupa fasolowa View larger

Zupa fasolowa

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
ok. 500 g białej fasoli; wędzone żeberka lub kości; 3 średnie marchewki;
2 pietruszki - korzeń; 1 seler; 1 duży pomidor; 1 duża cebula; 1/2 czerwonej papryki; ok. 100 g wędzonego, surowego boczku; 5 liści laurowych; 10 ziaren ziela angielskiego; majeranek (3 łyżki); tłuszcz do smażenia; sól; pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i moczyć przez ok. 12 godzin.
Gdy fasola zmięknie przelać ją wraz z wodą do większego garnka, uzupełnić wodą do 3/4 wysokości garnka, włożyć żeberka i gotować ok. 2 godziny na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę, paprykę i seler pokroić w kostkę i dodać do garnka z fasolą.
Gotować ok. pół godziny (fasola powinna być już miękka, jeśli nie - gotować do momentu, aż zmięknie).
W tym czasie rozgrzać trochę tłuszczu na patelni i podsmażyć, drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i razem z cebulką
dodać do garnka z warzywami. Pomidor obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych produktów.
Na koniec doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Zupę gotować jeszcze chwilkę.

Opinie

Napisz opinię

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

24 other products in the same category: