Francuska zupa cebulowa

 

 

Nowy

SKŁADNIKI NA BULION
2 marchewki; 1 por; 1/2 selera; 1 pietruszka; 2 l wody; 2 kostki drobiowo-wołowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BULIONU
Jarzyny obrać, włożyć do garnka, dolać wodę. Gotować do miękkości jarzyn. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodać kostki. Wyciągnąć jarzyny.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
100 g masła; 2 średnie cebule; 4 łyżki brandy; 1 łyżeczka tymianku; 3 szklanki bulionu; bagietka; ser żółty np. gołda, starty na tarce o małych oczkach lub ser mozzarella (kupiony starty); pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
Masło włożyć do garnka i nastawić na mały ogień. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do garnka z masłem i zeszklić na złoty kolor. Uważać żeby nie przypalić cebuli! Dolać bulion, dodać tymianek i pieprz do smaku. Całość gotować 10-15 minut. Bagietkę pokroić na cienkie kromeczki i przypiec w piekarniku (180 stopni). Zupę wlać do kokilki, ułożyć na niej grzanki i posypać serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać do momentu aż ser stopi się na grzankach.   

Opinie

Napisz opinię

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

SKŁADNIKI NA BULION
2 marchewki; 1 por; 1/2 selera; 1 pietruszka; 2 l wody; 2 kostki drobiowo-wołowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BULIONU
Jarzyny obrać, włożyć do garnka, dolać wodę. Gotować do miękkości jarzyn. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodać kostki. Wyciągnąć jarzyny.

24 other products in the same category: