OLIWKA

  • uprawiana jest w rejonie Morza Śródziemnego i wielu innych obszarach o ciepłym klimacie (Wyspy Kanaryjskie, Krym, Kaukaz, południowo-zachodnia Afryka, Indie, Japonia, Kalifornia, Bermudy, Jamajka, Ameryka Południowa)
  • Przed dojrzeniem ma barwę szarozieloną, później – zielonkawy, fioletowoczarny do czarnego
  • W smaku czarne oliwki z pestką, lub drylowane są delikatniejsze i mniej słone niż oliwki zielone
ZASTOSOWANIE
  • Oliwki można podawać na przekąskę do aperitifów lub koktajli
  • Zielone najczęściej nadziewane są czerwoną papryką, migdałem, anchois, cebulką, korniszonem, chilli czy czosnkiem
  • Natomiast czarne - serem pleśniowym, szynką, cytryną i ostrą papryka jalapeno
  • Oliwki stanowią również smakowite uzupełnienie dań
  • Są dodatkiem do mięs, wędlin, ryb, makaronów, risotto, pizzy, spaghetti i do sałatek
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 150 kcal