CHŁODNIK Z BURAKA Z CZOSNKIEM

SKŁADNIKI
  • 4 buraki
  • 1 l wody
  • 3 większe gruntowe ogórki
  • 2 rzodkiewki
  • 1 l kefiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koper
  • jajo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Buraki obrać, umyć, przełożyć do garnka
  • Dolać wodę i ugotować do miękkości
  • Wystudzone buraki, rzodkiewkę oraz ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Dodać pokrojony koper, sól oraz pieprz do smaku
  • Dolać kefir i wodę, która została z gotowania buraków
  • Całość dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę
  • Podawać z ugotowanym na twardo jajem

Porcja 100 g ma ok. 35 kcal (bez jaja)