CIASTKA BEZGLUTENOWE Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI (ok. 22 sztuki)
  • 100 g mąki konopnej
  • 100 g mąki z cieciorki
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 160 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 7 łyżeczek pasty Tahini
  • 1 łyżka płynnego miodu oraz olej kokosowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W większej misce umieścić składniki suche: mąkę konopną, mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, sól, sodę, kakao, cukier trzcinowy oraz żurawinę
  • W osobnym naczyniu umieścić jogurt, ekstrakt waniliowy, pastę Tahini oraz miód
  • Mokre składniki wymieszać, następnie partiami dodawać suche składniki. Masa będzie dosyć gęsta i klejąca
  • Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
  • Formować ciastka rękoma natłuszczonymi olejem kokosowym. (Jedna łyżka od zupy, to jedno ciastko)
  • Uformowane ciastka ułożyć na blasze
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut
  • Upieczone wyłożyć na kratkę i ostudzić