PASTA BULIONOWA

SKŁADNIKI
  • 700 g marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 300 g selera (średniej wielkości)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 g soli (w przepisie 100 g soli himalajskiej + 150 g soli morskiej)
  • 5 liści laurowych
  • 15 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 czubate łyżki suszonego lubczyku
  • 1 czubata łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (może być też na małych), przełożyć do dużego garnka. Seler naciowy umyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka z jarzynami
  • Dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, do czasu aż jarzyny puszczą sok
  • W moździerzu utrzeć liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz
  • Cebulę i czosnek drobno pokroić, przełożyć do wąskiego, wyższego pojemnika, dodać utarte przyprawy oraz pozostałe z listy, czyli: lubczyk, kozieradkę, gałkę muszkatołową oraz kurkumę, zmielić na papkę za pomocą blendera. Następnie przygotowaną masę przełożyć do garnka z jarzynami i dusić pod przykryciem przez ok. 1 godzinę
  • Po tym czasie, całość zmiksować za pomocą blendera i odstawić do wystygnięcia
  • Gotową pastę bulionową, można podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach