MIĘSO W SŁOIKU
SKŁADNIKI
- ok. 1/2 kg mięsa (np.: łopatka; szynka lub karkówka)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć, włożyć do garnka lub żaroodpornego naczynia i natrzeć pieprzem, solą, wyciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem oraz majerankiem
- Dodać ziele angielskie i liść laurowy
- Odstawić mięso do lodówki na 24 godziny
- Po tym czasie przełożyć mięso do wyparzonego słoika tak, żeby zajmowało połowę przestrzeni
- Zamknąć słoik i gotować przez 1,5 godziny (sprawdzić, czy słoik szczelnie się zamknął)
- Odstawić na 24 godziny po czym ponownie gotować przez 1,5 godziny