MIĘSO W SŁOIKU

SKŁADNIKI
  • ok. 1/2 kg mięsa (np.: łopatka; szynka lub karkówka)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso umyć, włożyć do garnka lub żaroodpornego naczynia i natrzeć pieprzem, solą, wyciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem oraz majerankiem
  • Dodać ziele angielskie i liść laurowy
  • Odstawić mięso do lodówki na 24 godziny
  • Po tym czasie przełożyć mięso do wyparzonego słoika tak, żeby zajmowało połowę przestrzeni
  • Zamknąć słoik i gotować przez 1,5 godziny (sprawdzić, czy słoik szczelnie się zamknął)
  • Odstawić na 24 godziny po czym ponownie gotować przez 1,5 godziny