BAJGLE

SKŁADNIKI
  • 500 g pszennej mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczkę cukru
  • 80 g miękkiego masła
DODATKOWO
  • rozmącone jajo
  • sezam
  • mak
  • czarnuszka
  • cukier z cynamonem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić zaczyn. Mleko z wodą podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące!). Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier, dolać wodę z mlekiem i wymieszać (składniki mają być płynne)
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać masło oraz przygotowany zaczyn
  • Produkty zagnieść na gładkie ciasto
  • Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
  • W większym garnku nastawić wodę do gotowania bajgli
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki
  • Z każdego kawałka zrobić wałeczek o długości ok. 40 cm
  • Uformować bajgle
  • Następnie wrzucać je do gotującej wody na ok. 1 min
  • Wyciągnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Bajgle posmarować rozmąconym jajem
  • Po wierzchu posypać według uznania np. sezamem lub makiem
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu, aż będą rumiane