Sernik z solonym kajmakiem

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA SPÓD
250 g ciastek pełnoziarnistych albo 200 g ciastek i 50 g słonych, prostokątnych krakersów; 70-80 g roztopionego masła

Ciastka zmielić w malakserze, dodać masło, dokładnie wymieszać. Formę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całe dno wyłożyć przygotowanymi ciastkami z masłem, można też troszkę boki. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu przygotowania masy serowej.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
800 g twarogu z wiaderka o zawartości tłuszczu 24%; lub twarogu trzykrotnie zmielonego; 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%; 5 jaj; 1/2 lub 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (3/4 szklanki - sernik jest dosyć słodki); 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

W dużej misce lub garnku umieścić wszystkie składniki. Na najniższych obrotach miksera, wymieszać wszystkie składniki, tylko do momentu ich połączenia się. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Sernik urośnie i opadnie. Przelać masę do formy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Piec 80 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony. Wyjąć i wystudzić. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

MASA KAJMAKOWA
200 g masy kajmakowej umieścić w rondelku. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Całość mieszać i podgrzewać do momentu aż masa będzie gładka.

Wierzch sernika wyłożyć masą. Wyrównać i udekorować orzeszkami ziemnymi.

Inspiracja ze strony mojewypieki.com

Opinie

Napisz opinię

Sernik z solonym kajmakiem

Sernik z solonym kajmakiem

30 other products in the same category: