Babka kokosowa z białą czekoladą

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

3 duże jaja, 150 g miękkiego masła; szczypta soli; 100 g białej czekolady (w przepisie kuwertura z białej czekolady); 3 czubate łyżki cukru; 120 g mąki pszennej extra; 40 g mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 80 g zmielonych wiórków kokosowych; 50 ml likieru kokosowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Masło z cukrem i żółtkami utrzeć. Dodać zmielone wiórki kokosowe (zmielić blenderem, aż wiórki zaczną puszczać tłuszcz i będą klejące), mąki z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną czekoladę oraz likier. Składniki dobrze połączyć ze sobą. Na końcu dodać ubite białka. Wymieszać za pomocą łyżki lub miksera na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć do blaszki z kominem wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Babka została polana lukrem przygotowanym z 50 g rozpuszczonej, białej czekolady i 2-3 łyżek likieru kokosowego. 

Opinie

Napisz opinię

Babka kokosowa z białą czekoladą

Babka kokosowa z białą czekoladą

30 other products in the same category: