SZPINAK NOWOZELANDZKI (WARZYWO LIŚCIOWE)

  • SZPINAK NOWOZELANDZKI (inna nazwa: trętwian czterorożny)
  • Rośnie dziko w Nowej Zelandii, na Tasmanii oraz w południowej i zachodniej Australii
  • Łodyga rozgałęziona, płożąca, do 1 m
  • Liście duże, ciemnozielone, kształtem przypominają liście szpinaku
  • Roślina uprawiana jako warzywo
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Zawiera duże ilości witaminy C i prowitaminy A oraz sole mineralne, zwłaszcza żelazo
  • Zawiera również kwas szczawiowy, tak jak szpinak
ZASTOSOWANIE
  • Potrawy ze szpinaku nowozelandzkiego przyrządza się w ten sam sposób, co potrawy ze zwykłego szpinaku
  • Nadaje się on również do mrożenia
  • Listki jego powinny być chłodne, jędrne, przy zgniataniu w garści – lekko trzeszczące
  • Jeśli są ciepłe, oznacza to, że szpinak zaczyna się psuć