Ciasto z kaszą gryczaną

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO

200 g kaszy gryczanej; 5 jaj; 180 g cukru trzcinowego; 1 opakowanie cukru wanilinowego; 120 g mąki pszennej; 150 g masła; 150 g czekolady deserowej; 50 g żurawiny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 25 g orzechów ziemnych solonych


DODATKOWO

25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych do posypania na polewę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości, odstawić do wystudzenia, a następnie zmielić za pomocą malaksera z ostrymi nożami.W rondlu rozpuścić masło (przy okazji posmarować rozpuszczonym tłuszczem foremkę keksówkę i posypać mąką). Do rozpuszczonego masła wrzucić kawałki czekolady. Całość trzymać na ogniu do momentu roztopienia czekolady, cały czas mieszając. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka z cukrami, stopniowo dodawać czekoladę z masłem oraz miazgę z kaszy. Do ciasta wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekaną żurawinę i 25 g posiekanych orzechów ziemnych. Ciasto przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do wystygnięcia. Ciasto polać polewą (przepis tutaj) i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 

Przepis od pana Pawła Małeckiego

Opinie

Napisz opinię

Ciasto z kaszą gryczaną

Ciasto z kaszą gryczaną

30 other products in the same category: