Babka marmurkowa

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

220 g mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 200 g miękkiego masła; 130 g cukru zmielonego na puder; 1 opakowanie cukru waniliowego zmielonego na puder; 4 duże jajka; 80 ml mleka (ok. 1/2 szklanki); 100 g gorzkiej czekolady (Wedel)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia oraz sól. W innej misce miękkie masło ubić na puszystą masę. Dodawać partiami cukry zmielone na puder. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodawać kolejno jajka (Masa będzie dość rzadka!). Po wmieszaniu w masę jajek dodawać na przemian mleko oraz mąkę z proszkiem i solą. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana, 1/4 część przełożyć do innego naczynia i wymieszać z rozpuszczoną wcześniej czekoladą (czekolada nie może być gorąca!). Jasną masę babkową przełożyć do foremki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką, a na jasną część wyłożyć masę czekoladową. Widelcem przemieszać ciasto w kilku miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę.  

Opinie

Napisz opinię

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

30 other products in the same category: