Biała babka

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

100 g białej czekolady; 120 g miękkiego masła; 1 szklanka cukru; 3 jaja; 1 łyżka likieru Amaretto; 250 g mąki pszennej; 1/4 szklanki mleka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na bok. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę oraz lekko ubite jaja i likier. Wymieszać składniki, aż dobrze się połączą. Na końcu dodać mleko i partiami dosypywać mąkę. Ponownie całość dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę, przelać do formy do pieczenia babki, posmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

UWAGA!

Babka z tego przepisu była pieczona w formie o wymiarach 30 cm x 17,5 cm.

Opinie

Napisz opinię

Biała babka

Biała babka

30 other products in the same category: