Nowy
This product is no longer in stock
Availability date:
Kruche ciasto z wędzonymi śliwkami
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
SKŁADNIKI NA KRUCHE PLACKI
500 g mąki pszennej extra; 50 g (3 łyżki) cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 żółtka; 1 jajo; 200 g tłuszczu (100 g masła, 100 g margaryny); 1 łyżka śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUCHYCH, OKRĄGŁYCH PLACKÓW
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 6 kawałków. Na papierze do pieczenia odrysować okręgi za pomocą dna od formy na tartę (każdy okrąg na kolejnym kawałku papieru). Każdą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Można na rozwałkowane ciasto położyć dno od formy i odciąć nadmiar ciasta. Powstanie równe koło. Osobno piec każdy placek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Każdy placek ma leżeć na papierze do pieczenia. Ułożyć kolejno jeden na drugim, przykryć całość ściereczką i odstawić do momentu przygotowania masy.
SKŁADNIKI NA MASĘ
kostka masła (250 g); 250 g serka mascarpone; sok z 1/2 cytryny; 1 łyżka ekstraktu waniliowego; 400 g masy kajmakowej; 90 g migdałów bez skórki; 140 g orzechów (mogą być laskowe i włoskie); 430 g wędzonych śliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
Miękkie masło włożyć do miski i ubić na puszystą masę. cały czas mieszając dodawać partiami serek mascarpone oraz masę kajmakową. Następnie dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały oraz śliwki. Ponownie dobrze wymieszać.
DODATKOWE SKŁADNIKI
ok. 3 czubate łyżki powideł śliwkowych; zmielone orzechy do posypania po wierzchu ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Pierwszy upieczony kruchy placek posmarować powidłami, a każdy kolejny przygotowaną masą.
Ostatni krążek należy zostawić nieposmarowany. Całość przykryć ściereczką. Następnie położyć deskę i coś ciężkiego np. garnek z kamieniem lub miskę z owocami. Odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie można posmarować górę ciasta pozostałą masą oraz posypać zmielonymi orzechami i/lub migdałami. Ciasto najlepsze jest po kilku dniach.
UWAGI!
1. Jeśli masa zostanie, można przełożyć ją do woreczka i zamrozić.
2. Przygotowane ciasto również można schować do woreczka i zamrozić.
3. Jeśli po dodaniu soku z cytryny masa zważy się, należy wlać do osobnego garnka trochę wody zagotować ją, umieścić miskę z masą nad parą i miksować. Powinna powstać jednolita gładka konsystencja.