Babka Panettone

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

150 g rodzynek; 7-8 łyżek likieru Amaretto; 250 ml ciepłego mleka; 50 g świeżych drożdży; (+1 łyżeczka cukru do rozczynu i 1 łyżka mąki); 500 g mąki (+ 2 łyżki do posypania po wyrośnięciu, w momencie dodania rodzynek); 120 g masła; 120 g cukru pudru; 6 żółtek; 1 jajko; 1/2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka olejku (aromatu) rumowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotować wodę w rondelku. Do wrzątku wsypać rodzynki i wyłączyć ogień. Po 3 minutach przecedzić rodzynki, przełożyć je do miseczki, dolać Amaretto i odstawić na 1 godzinę.

Zrobić zaczyn. Drożdże z cukrem wymieszać w miseczce (muszą być całkowicie płynne). Dolać do nich ciepłe mleko i dosypać łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski. Następnie dodać do niej sól, cukier puder, jaja oraz żółtka, olejek rumowy i zaczyn. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Na końcu dodać tłuszcz. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, ale o luźnej konsystencji. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 

Rodzynki przecedzić przez sito i osuszyć na kuchennych, papierowych ręcznikach. Do wyrośniętego ciasta dodać 2 łyżki mąki i rękami wmieszać rodzynki w ciasto. 

Gotowe ciasto, przełożyć do formy (w przepisie forma do babki z kominem. Oryginalnie w specjalnej formie do babki Panettone) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 

Piec w temperaturze 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 35 minut. Gotową babkę odstawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Opinie

Napisz opinię

Babka Panettone

Babka Panettone

30 other products in the same category: