Baba z gruszkami View larger

Baba z gruszkami

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

5 jajek; 1 szklanka cukru; 100 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 100 ml oleju; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka octu (w przepisie figowy); 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 5 gruszek; cukier puder  

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać. Do innej, większej miski wbić jaja, dodać cukier i ubić na puszystą masę. W między czasie dodać ocet. Do gotowej masy jajecznej, dodawać na przemian po łyżce suchych składników oraz oleju. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do blaszki (średnica 22 cm). Obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki, pozatapiać w cieście. Piec w 180°C ok. 35 - 40 minut. Odstawić do wystygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.

Opinie

Napisz opinię

Baba z gruszkami

Baba z gruszkami

30 other products in the same category: