Baba drożdżowa

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (1 sztuka)
250 g mąki pszennej; 75 ml mleka (1/2 szklanki); 75 g cukru; 50 g masła; 20 g drożdży; 3 żółtka; 1/2 łyżki cukru waniliowego; 3 krople aromatu migdałowego; szczypta soli; 2 łyżki rodzynek (sparzone lun namoczone wcześniej w koniaku)

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski włożyć drożdże, łyżkę cukru, dolać ciepłe mleko i 50 g mąki. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym i roztopić masło w rondelku. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę, sól i aromat. W między czasie dolać masło. Miksować (końcówki świderki) do czasu aż ciasto będzie zwarte. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, przecedzić, osuszyć i przed wrzuceniem do ciasta obtoczyć w mące (w przepisie rodzynki namoczone wcześniej w koniaku). Po dodaniu rodzynek, zagnieść ciasto rękami.

Jeśli nadal ciasto będzie mocno kleić się do rąk, dodać jeszcze trochę mąki (ok. 20 g). Foremkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i wypełnić nim równomiernie foremkę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piec babkę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, później w 180 stopniach przez 15 minut (sprawdzić dla pewności drewnianym patyczkiem, czy jest upieczona). Po przestudzeniu posypać babkę cukrem pudrem lub polać lukrem.

Opinie

Napisz opinię

Baba drożdżowa

Baba drożdżowa

SKŁADNIKI (1 sztuka)
250 g mąki pszennej; 75 ml mleka (1/2 szklanki); 75 g cukru; 50 g masła; 20 g drożdży; 3 żółtka; 1/2 łyżki cukru waniliowego; 3 krople aromatu migdałowego; szczypta soli; 2 łyżki rodzynek (sparzone lun namoczone wcześniej w koniaku)

30 other products in the same category: