Szarlotka zwijana

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
ok. 8 jabłek; 1/3 kostki masła (ok. 100 g); 4 jaja; 3 łyżki cukru; 1 łyżka cukru waniliowego; 4 łyżki mąki; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki cukru waniliowego (wymieszane razem)

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na papierze na obszarze około 30 cm na 20 cm. Jabłka umyć, obrać, wykroić pestki i pokroić na cienkie plasterki. Kawałki jabłek poukładać równo jeden przy drugim na maśle, które jest na blasze. Cukier waniliowy wymieszać w szklaneczce z cynamonem i posypać ułożone owoce. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będą dobrze ubite dodać żółtka. Delikatnie wymieszać. Na końcu przesiać mąkę i lekko łyżką całość dobrze połączyć ze sobą. Gotową masę wyłożyć równo na jabłka. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe - wyciągnąć z piekarnika.  Należy przygotować sobie drugi kawałek papieru do pieczenia tej samej wielkości, co na blasze i położyć na ciasto. Na papier położyć deskę i obrócić ciasto tak, żeby znalazło się na świeżym papierze. Stary papier ściągnąć. Zwinąć gorące ciasto w roladę.

RADA
Ciasto musi być zwinięte po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące! Gdy biszkopt przestygnie połamie się przy zwijaniu.

Opinie

Napisz opinię

Szarlotka zwijana

Szarlotka zwijana

SKŁADNIKI
ok. 8 jabłek; 1/3 kostki masła (ok. 100 g); 4 jaja; 3 łyżki cukru; 1 łyżka cukru waniliowego; 4 łyżki mąki; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki cukru waniliowego (wymieszane razem)

30 other products in the same category: