CIASTECZKA SMAŻONE Z KONFITURĄ View larger

Ciasteczka smażone z konfiturą

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO
2 szklanki i 2 łyżki mąki; 1/2 szklanki mleka; 1 jajko; 1 łyżka płaska cukru; 15 g drożdży; 2 łyżeczki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem (UWAGA! nie może być gorące). Gotowy rozczyn przelać do miski z przesianą mąką. Dodać jajko i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraciki. Na kwadracik nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadracikiem od góry. Zlepić boki. Można zrobić wzorek na bokach ciastka widelcem. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone wyciągnąć na talerzyk z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Opinie

Napisz opinię

Ciasteczka smażone z konfiturą

Ciasteczka smażone z konfiturą

30 other products in the same category: