RYŻ NA OSTRO
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g soku pomidorowego z kartonika
- 1 papryczka chilli
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 1 kostka bulionowa
- ryż
SKŁADNIKI NA PIECZARKI W SOSIE
- 10-12 pieczarek
- 170 g śmietany 18%
- 130 g sera feta
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4 listki świeżego rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso mielone podsmażyć na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu
- Gdy mięso będzie podsmażone, dodać sok, pokrojoną drobno papryczkę, kostkę, pieprz i sól
- Całość gotować przez godzinę na małym ogniu
- Ugotować ryż
- Gdy potrawa będzie gotowa, podawać ryż z sosem pomidorowym oraz pieczarkami w sosie serowo-śmietanowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIECZAREK
- Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju, na złoty kolor
- Do rondelka wlać śmietanę, dodać rozdrobniony ser feta oraz drobno pokrojony rozmaryn
- Gotować do momentu aż połączy się śmietana z serem, a na końcu dodać podsmażone pieczarki
- Świetnie smakują z ryżem, pieczywem np. bagietką