Babeczki z budyniowym kremem

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO (na 26 babeczek)
300 g + 2 czubate łyżki pszennej mąki; 200 g margaryny; 4 czubate łyżki cukru pudru; 2 żółtka

SKŁADNIKI NA KREM
1/2 l mleka; 5 czubatych łyżek ziemniaczanej mąki; 2 jajka; 2 żółtka; 80 g cukru; 1 cukier wanilinowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiać do miski. Margarynę posiekać nożem i dodać do mąki. Dodać również żółtka oraz cukier. Zagnieść ciasto. Gdy będzie zwartą kulą, zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki. Gdy ciasto będzie chłodzić się, przygotować krem.

Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze połączyć ze sobą. Gotową masę wlać do gotującego się mleka. Nie przerywając mieszania gotować, do momentu, aż krem zgęstnieje.

Foremki umyć, osuszyć  i wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować, na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wycinać w cieście kółka. Jedne o średnicy foremek, a drugie troszkę większe niż foremki.

Foremki wylepić większym kółkiem, a nadmiar ściąć nożem. Nałożyć krem do środka i przykryć mniejszym kółkiem dociskając brzegi.

Piec w 160 stopniach ok. 30 min. W trakcie pieczenia, babeczki mogą się otworzyć. Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem.

Babeczki można również przygotować w papierowych papilotkach, ale muszą być dodatkowo włożone do blaszki na muffinki, ponieważ krem, który jest w środku rozpycha boki i babeczki tracą kształt.

Opinie

Napisz opinię

Babeczki z budyniowym kremem

Babeczki z budyniowym kremem

30 other products in the same category: