BUŁECZKI MAŚLANE ŚNIADANIOWE

SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)
  • 300 g mąki + 2 łyżki (z tego 1 łyżka do zaczynu)
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu)
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • cukier trzcinowy do posypania na wierzch (może być bez cukru)
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki
  • Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, jajko, miękkie masło, resztę cukru oraz gotowy zaczyn
  • Wszystko razem połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut
  • Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta i formować małe podłużne bułeczki, które należy układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
  • Gdy bułeczki urosną, posmarować je rozmąconym jajem i ponacinać nożem po wierzchu
  • Można bułki również posypać np. cukrem trzcinowym
  • Piec w temp. 190 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru