Kategorie

Advertising

SZCZAW ZWYCZAJNY (WARZYWO...

SZCZAW ZWYCZAJNY (WARZYWO WIELOLETNIE)

SZCZAW ZWYCZAJNY występuje w całej Europie i na większości obszaru Azji, w Afryce Północnej, w Australii i Ameryce Południowej. W Polsce gatunek pospolity na całym.
Jest to roślina osiągająca wysokość od 30 do 100 cm. Ma duże liście na długich ogonkach i głęboko sięgający korzeń. Można go spotkać nie tylko w ogrodach, ale też na łąkach. Ogrodowy jest delikatniejszy w smaku, a łąkowy bardziej kwaśny.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Szczaw zawiera: błonnik, białko, węglowodany, witaminy: C, A, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, a także mikroelementy: magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, mangan, miedź, selen.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100g jest 39kcal.

Więcej szczegółów

ZASTOSOWANIE
Liście zawierające kwas szczawiowy są jadalne i używane w kuchni do przyrządzania zup, sosów i sałatek. Najczęściej jest gotowany i mielony. Przygotowuje się z niego zupę szczawiowa z dodatkiem jaja gotowanego na twardo lub z ziemniakami.

Liście czawiu są też surowcem zielarskim. Herbatka przygotowana ze szczawiu pomaga przy dolegliwościach wątroby i nerek. Naparem płucze się owrzodzoną jamę ustną, przemywa czyraki i trudno gojące zranienia.

 

CIEKAWOSTKA

Liściem szczawiu wywabia się plamy z rdzy, pleśni i atramentu, usuwa zabrudzenia z pościeli, wikliny i srebra.