BEZY Z KREMEM CAPUCCINO I MALNIĄ

SKŁADNIKI NA BEZĘ (10 sztuk)
  • 4 białka; 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu; szczypta soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 opakowania sera mascarpone
  • 2 łyżki kawy capuccino
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • świeże maliny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZY
  • Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić z solą, cukrem pudrem, skrobią i octem na sztywną masę
  • Blachę wyłożyć papierem pergaminowym
  • Nakładać na papier masę bezową robiąc okręgi o średnicy ok. 8-10 cm. (Na każdą bezę porcja z 2 łyżek stołowych)
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 25 minut
  • Po tym czasie piekarnik wyłączyć i poczekać aż temperatura spadnie
  • Trzymać bezy w piekarniku aż wystygną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Śmietanę ubić, następnie dodać serek i cukier puder
  • Całość dobrze wymieszać
  • Dodać kawę capuccino i rozpuszczalną oraz ekstrakt z wanilii
  • Jeszcze raz dobrze całość wymieszać
  • Gotową masę nakładać na bezy za pomocą rękawa cukierniczego
  • Udekorować maliną