PRALINY Z BURAKA

SKŁADNIKI
  • 3 średnie buraki
  • 12 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki cukru (lub erytrytolu)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ekstraktu waniliowego)
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • ok. 40 g drobno pokrojonych migdałów (bez skórki) + kilka całych do dekoracji
  • 2 łyżki zmielonego sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Buraki umyć i ugotować
  • Gdy będą miękkie odstawić do wystygnięcia, później obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
  • W rondlu roztopić masło i dodać starte buraki
  • Smażyć przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając po czym odstawić na 10 minut
  • W innym garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii
  • Po zagotowaniu mleko z wanilią przelać do buraków
  • Chwilę miksować blenderem
  • Całość gotować do momentu odparowania mleka (mieszać co chwilę)
  • Następnie wsypać cukier lub słodzik oraz cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy) oraz mleko kokosowe
  • Smażyć 1 godzinę mieszając co jakiś czas
  • Gdy buraki zaczną odstawać od garnka, wyłączyć ogień i dodać zmielony sezam oraz migdały
  • Wymieszać i odstawić do wystygnięcia
  • Przełożyć do płaskiego naczynia i schować do lodówki (najlepiej na noc)
  • 30 minut przed lepieniem pralinek wstawić masę do zamrażarki
  • Lepić kulki, kwadraty lub łezki
  • Udekorować połówkami migdałów
  • Gotowa pralinka ma sezamowy słodki smak z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącego migdała