GRUSZKA W PIKANTNEJ POLEWIE CZEKOLADOWEJ
SKŁADNIKI
- 1 twarda gruszka
- 1/2 czekolady deserowej
- 1/2 czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka papryczki chilli w proszku
- 2 łyżki czubate cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 liści świeżej mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Gruszkę obrać ze skórki, przeciąć na pół i wyciąć z niej środek z pestkami
- Włożyć połówki gruszek do garnka z wodą. (Wody w garnku ma być tyle, żeby przykryła owoc)
- Do wody dodać cukier i cukier waniliowy
- Gruszkę gotować 15 minut
- W osobnym rondlu rozpuścić masło i czekolady
- Gdy składniki będą płynne dodać chilli i pokrojone drobno liście mięty
- Całość wymieszać
- Gotowe gruszki przełożyć na talerzyk i polać polewą