MUS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI
  • 25 g masła
  • ok. 200 g groszków czekoladowych (lub czekolady deserowej)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub laska wanilii
  • 1 cukier wanilinowy
  • liść mięty do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Masło i groszki czekoladowe włożyć do rondelka
  • Gotować na małym ogniu, do momentu, aż składniki będą płynne
  • Wymieszać i odstawić do wystygnięcia
  • Śmietanę ubić na sztywno z wanilią i cukrem wanilinowym
  • Do śmietany dodawać po łyżce rozpuszczoną czekoladę z masłem
  • Gdy otrzymamy jednolitą masę, można nakładać mus do miseczek
  • Przygotowany mus można udekorować liściem mięty, owocem lub udekorować według innego pomysłu