BUDYŃ WANILIOWY

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi
  • 1-2 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka
  • Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i skrobię wymieszać w 1/2 szklanki mleka
  • Gdy mleko w garnku zacznie gotować się, dodać żółtka wymieszane z cukrami i skrobią
  • Mieszać tak długo, aż budyń zgęstnieje
  • Gotowy budyń przelać do miseczek
WERSJA DLA NIEMOWLĄT
  • Podzielić 100 ml przegotowanej wody na 30 ml i 70 ml
  • Do 30 ml dodać mleko dla dziecka (np. Bebilon Pepti) 3 miarki i odstawić na bok
  • W garnku wymieszać żółtko i trochę cukru wanilinowego (do smaku)
  • Do tego dodać 70 ml wody wymieszane z łyżeczką mąki ziemniaczanej
  • Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż wszystko zgęstnieje
  • Następnie wlać do garnka odstawione 30 ml
  • Jeśli pojawią się grudki, zmiksować całość dokładnie blenderem
  • Można budyń przelać do butelki i podawać dziecku przez smoczek