GOŁĄBKI W LIŚCIACH BURAKA CUKROWEGO

SKŁADNIKI (9 sztuk)
  • 9 dużych liści buraka
  • 150 g ryżu długoziarnistego (woreczek)
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża marchewka
  • biała część pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Umyć liście
  • Ryż ugotować al dente
  • Następnie wymieszać z mięsem, startą marchewką (na dużych oczkach) drobno pokrojonym porem oraz czosnkiem i przyprawami
  • Dodać przyprawy
  • Całość dobrze wymieszać
  • Nakładać farsz na liść
  • Zwinąć jak gołąbka
  • Smażyć na patelni z dwóch stron przez kilka minut, następnie dodać trochę wody, przykryć i dusić ok. 1 godz
  • Podawać gorące z sosem pomidorowym

Jeden gołąbek ma ok. 205 kcal