GOŁĄBKI W LIŚCIACH BURAKA CUKROWEGO
SKŁADNIKI (9 sztuk)
- 9 dużych liści buraka
- 150 g ryżu długoziarnistego (woreczek)
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża marchewka
- biała część pory
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyć liście
- Ryż ugotować al dente
- Następnie wymieszać z mięsem, startą marchewką (na dużych oczkach) drobno pokrojonym porem oraz czosnkiem i przyprawami
- Dodać przyprawy
- Całość dobrze wymieszać
- Nakładać farsz na liść
- Zwinąć jak gołąbka
- Smażyć na patelni z dwóch stron przez kilka minut, następnie dodać trochę wody, przykryć i dusić ok. 1 godz
- Podawać gorące z sosem pomidorowym
Jeden gołąbek ma ok. 205 kcal