PANCAKES II

SKŁADNIKI
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 rozmącone jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Jajka umieścić w misce
  • Za pomocą rózgi do ubijania piany, roztrzepać je
  • Dodać pozostałe składniki
  • Całość mieszać, do momentu powstania gładkiej masy
  • Ciasto na pancakes, odstawić chociażby na 30 minut, a najlepiej na całą noc
  • Placuszki smażyć na maśle, na średnim ogniu
  • Przewracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki
  • Placuszki muszą być złote
  • Inny sposób smażenia. Powierzchnię patelni teflonowej, posmarować olejem za pomocą pędzelka. Pierwsze pancakes, usmażyć na takiej powierzchni, a kolejne już bez tłuszczu. Takie są najlepsze!
  • Podawać z płynnym miodem lub syropem klonowym