KOTLETY Z KISZONEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI (11 KOTLETÓW)
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu
  • bułka tarta
  • śmietana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, dolać olej i wodę (tyle, żeby przykryło kapustę). Dusić przez ok. 30 minut
  • Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę
  • Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor
  • Do miski przełożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, kapustę (odciśniętą, bez wody), podsmażoną cebulkę, obie mąki, jajo, sól oraz pieprz
  • Całość dokładnie wymieszać
  • Maczać ręce w mące i formować kotleciki
  • Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do czasu aż się zarumienią
  • Można smażyć cieńsze kotleciki, bardziej spłaszczone
  • Podawać ze śmietaną.

Kaloryczność jednego usmażonego kotleta to ok. 80 kcal.