KOTLETY Z KISZONEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI (11 KOTLETÓW)
- 250 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2-1 łyżeczka pieprzu
- bułka tarta
- śmietana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, dolać olej i wodę (tyle, żeby przykryło kapustę). Dusić przez ok. 30 minut
- Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę
- Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor
- Do miski przełożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, kapustę (odciśniętą, bez wody), podsmażoną cebulkę, obie mąki, jajo, sól oraz pieprz
- Całość dokładnie wymieszać
- Maczać ręce w mące i formować kotleciki
- Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do czasu aż się zarumienią
- Można smażyć cieńsze kotleciki, bardziej spłaszczone
- Podawać ze śmietaną.
Kaloryczność jednego usmażonego kotleta to ok. 80 kcal.