BRUKSELKA (WARZYWO KAPUSTNE) View larger

BRUKSELKA (WARZYWO KAPUSTNE)

 

 

Nowy

KAPUSTA BRUKSELSKA (zwana brukselką) jest to roślina, która prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
zawiera dużą ilość witamin: K, C, A, B6, B9, B1, podwyższone ilości potasu, manganu, i trochę żelaza.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 gramach jest ok. 43 kcal

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZASTOSOWANIE
Częścią jadalną są główki liściowe. Brukselkę można gotować, mrozić jeść na surowo. Brukselka zalecana jest w diecie antynowotworowej.

Opinie

Napisz opinię

BRUKSELKA (WARZYWO KAPUSTNE)

BRUKSELKA (WARZYWO KAPUSTNE)

KAPUSTA BRUKSELSKA (zwana brukselką) jest to roślina, która prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
zawiera dużą ilość witamin: K, C, A, B6, B9, B1, podwyższone ilości potasu, manganu, i trochę żelaza.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 gramach jest ok. 43 kcal

30 other products in the same category: