KALAREPA  (WARZYWO KAPUSTNE) View larger

KALAREPA (WARZYWO KAPUSTNE)

 

 

Nowy

Pierwsze uprawy kalarepy pojawiły się w końcu XVIII wieku w Europie Zachodniej. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku. Jest rośliną dwuletnią należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Warzywo bardzo cenne, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.


More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZASTOSOWANIE
Kalarepa może być jadana na surowo, może być gotowana lub przygotowywana na parze. Jest składnikiem zup warzywnych i sałatek. Można ją używać do dekoracji.

Opinie

Napisz opinię

KALAREPA  (WARZYWO KAPUSTNE)

KALAREPA (WARZYWO KAPUSTNE)

Pierwsze uprawy kalarepy pojawiły się w końcu XVIII wieku w Europie Zachodniej. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku. Jest rośliną dwuletnią należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Warzywo bardzo cenne, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.


30 other products in the same category: