RACUCHY DROŻDŻOWE Z GRUSZKĄ I MIODEM

SKŁADNIKI (ok. 16 sztuk)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • miód
  • 15 g świeżych drożdży
  • 240 ml mleka
  • 50 g cukru + 1 łyżeczka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Gruszki umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić na plastry
  • Drożdże umieścić w misce, dodać łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć
  • Następnie dolać ciepłe mleko, wsypać 2 łyżki mąki (z odmierzonej wcześniej ilości), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
  • Oddzielić białka od żółtek
  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając w międzyczasie żółtka
  • Masło roztopić
  • Gdy rozczyn będzie gotowy, dodać pozostałą część mąki i tłuszcz
  • Mikser odstawić i za pomocą plastikowej lub drewnianej łyżki dokładnie wymieszać składniki dodając puszyste, ubite jaja
  • Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor
  • Podawać z kawałkami gruszek i miodem