RACUCHY DROŻDŻOWE Z GRUSZKĄ I MIODEM
SKŁADNIKI (ok. 16 sztuk)
- 2 dojrzałe gruszki
- miód
- 15 g świeżych drożdży
- 240 ml mleka
- 50 g cukru + 1 łyżeczka
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 30 g masła
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Gruszki umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić na plastry
- Drożdże umieścić w misce, dodać łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć
- Następnie dolać ciepłe mleko, wsypać 2 łyżki mąki (z odmierzonej wcześniej ilości), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
- Oddzielić białka od żółtek
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając w międzyczasie żółtka
- Masło roztopić
- Gdy rozczyn będzie gotowy, dodać pozostałą część mąki i tłuszcz
- Mikser odstawić i za pomocą plastikowej lub drewnianej łyżki dokładnie wymieszać składniki dodając puszyste, ubite jaja
- Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor
- Podawać z kawałkami gruszek i miodem