KALAFIOR (WARZYWO KAPUSTNE) View larger

KALAFIOR (WARZYWO KAPUSTNE)

 

 

Nowy

KALAFIOR to odmiana kapusty warzywnej. Znany jest wyłącznie z uprawy. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
kalafior zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 g - 20 kcal

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZASTOSOWANIE
Częścią jadalną są mięsiste, pędy skrócone (tzw. róża). Ich waga waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Można go jeść na surowo w różnych sałatkach, ugotowany w lekko słonej wodzie lub na parze.

Opinie

Napisz opinię

KALAFIOR (WARZYWO KAPUSTNE)

KALAFIOR (WARZYWO KAPUSTNE)

KALAFIOR to odmiana kapusty warzywnej. Znany jest wyłącznie z uprawy. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
kalafior zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 g - 20 kcal

30 other products in the same category: