JARMUŻ (WARZYWO KAPUSTNE) View larger

JARMUŻ (WARZYWO KAPUSTNE)

 

 

Nowy

JARMUŻ jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. W starożytności uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Znany jest wyłącznie z uprawy. Częścią jadalną jarmużu są duże fryzowane liście.


Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa:
1. Niski Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości od 10 do 20 cm, o krótkim okresie wegetacji, może zimować pod śniegiem, liście nie mają goryczy. Wadą - liście brudzą się od ziemi.
2. Średniowysoki Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości dochodzącej nawet do 60 cm, mniej wytrzymała na mróz.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witamin: K, C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZASTOSOWANIE
Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Spożywany jest także w całej południowo-wschodniej Afryce, zwykle gotowany z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi, serwowany z ugotowanym ryżem lub kaszą kukurydzianą. W Japonii sok z jarmużu – znany jako aojiru, jest popularnym suplementem diety.

Opinie

Napisz opinię

JARMUŻ (WARZYWO KAPUSTNE)

JARMUŻ (WARZYWO KAPUSTNE)

JARMUŻ jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. W starożytności uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Znany jest wyłącznie z uprawy. Częścią jadalną jarmużu są duże fryzowane liście.


Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa:
1. Niski Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości od 10 do 20 cm, o krótkim okresie wegetacji, może zimować pod śniegiem, liście nie mają goryczy. Wadą - liście brudzą się od ziemi.
2. Średniowysoki Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości dochodzącej nawet do 60 cm, mniej wytrzymała na mróz.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witamin: K, C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

30 other products in the same category: