RATATOUILLE (RATATUJ)

SKŁADNIKI
  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 bakłażan
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 kg pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Odkroić końcówkę bakłażana, następnie pokroić go (nie obierając ze skórki) na plasterki, posolić i odstawić na 20 minut
  • Cukinię umyć i również pokroić na plasterki (nie obierając ze skórki)
  • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne (można usunąć skórkę za pomocą obieraka do ziemniaków) i pokroić na paseczki
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pokroić na kawałki
  • Cebulę pokroić w plasterki
  • W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i usmażyć cebulkę na złoty kolor
  • Dodać papryki
  • Dusić przez 15 minut
  • Następnie dodać cukinię, plastry bakłażana, wcześniej wypłukane pod wodą oraz czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę
  • Całość dusić kolejne 15 minut
  • Na końcu dodać pomidory, 3-4 łyżki oliwy, tymianek, sól oraz pieprz do smaku
  • Całość gotować 30 minut
  • Podawać ciepłe z pieczywem lub z mięsem albo na zimno jako sałatka