RATATOUILLE (RATATUJ)
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 2 cebule
- 1 bakłażan
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 kg pomidorów
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Odkroić końcówkę bakłażana, następnie pokroić go (nie obierając ze skórki) na plasterki, posolić i odstawić na 20 minut
- Cukinię umyć i również pokroić na plasterki (nie obierając ze skórki)
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne (można usunąć skórkę za pomocą obieraka do ziemniaków) i pokroić na paseczki
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pokroić na kawałki
- Cebulę pokroić w plasterki
- W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i usmażyć cebulkę na złoty kolor
- Dodać papryki
- Dusić przez 15 minut
- Następnie dodać cukinię, plastry bakłażana, wcześniej wypłukane pod wodą oraz czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę
- Całość dusić kolejne 15 minut
- Na końcu dodać pomidory, 3-4 łyżki oliwy, tymianek, sól oraz pieprz do smaku
- Całość gotować 30 minut
- Podawać ciepłe z pieczywem lub z mięsem albo na zimno jako sałatka