ŚWIDERKI Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM
SKŁADNIKI (3-4 porcje)
- makaron świderki
- 200 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 330 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 garście świeżej pietruszki - natki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
- Kurki dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem
- Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone kurki
- Po 5 minutach, dodać pokrojoną drobno cebulkę i całość smażyć ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając
- W osobnym naczyniu umieścić mąkę oraz 200 ml śmietany
- Za pomocą blendera wymieszać dokładnie składniki, po czym wlać mieszankę do grzybów i cebuli
- Gdy sos zacznie gęstnieć, dolać resztę śmietany, cały czas mieszając
- Dość dobrze posolić, popieprzyć oraz dodać gałkę muszkatołową
- Pietruszkę umyć, pokroić drobno i dodać do grzybów z sosem
- Do całości dodać ugotowany makaron
- Następnie dokładnie wymieszać
- Danie podawać od razu
- Można udekorować pokrojoną natką