Torcik migdałowy

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA DWA BLATY MIGDAŁOWE (o średnicy ok. 21cm):
4 białka z dużych jaj; 100 g drobnego cukru do wypieków; 200 g drobno posiekanych migdałów; szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i narysować dwa okręgi, każdy o średnicy ok. 21cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka umieścić w misce, dodać sól. Ubić na sztywną pianę. Na końcu dodać drobniutko posiekane migdały. Następnie delikatnie wmieszać je w białka za pomocą szpatułki. Przygotowaną masę białkowo-migdałową rozsmarować na wcześniej narysowanych okręgach. Piec około 15-20 minut, do momentu aż
blaty będą rumiane. Upieczone blaty odstawić do wystygnięcia.

SKŁADNIKI NA MASĘ
4 żółtka; 50 g drobnego cukru do wypieków; 100 g śmietanki 30%; 150 g miękkiego masła; 1 łyżka likieru Amaretto

DODATKOWO: 100 g uprażonych płatków migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
W misce umieścić żółtka, słodką śmietanę, cukier oraz likier Amaretto. Składniki ubijać na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) Gdy masa będzie puszysta i zgęstnieje, zdjąć miskę z garnka i umieścić w zimnej wodzie. Mieszać od czasu do czasu. Masa jajeczna musi być całkowicie zimna. Masło umieścić w misce. Podczas ubijania, dodawać stopniowo ostudzoną masę żółtkową. Musi być jednolita i gładka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
Pierwszy blat położyć na paterze i posmarować 1/3 masy. Następnie przykryć drugim blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą.
Na końcu cały torcik obłożyć wcześniej uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej odstawić na całą noc. Torcik można mrozić! Przed podaniem, należy go wcześniej wyciągnąć, jeśli chcemy żeby masa była bardziej miękka.

RADA!
Jeśli masa zważy się podczas przygotowywania, należy umieścić miskę z masą nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać, do momentu aż stanie się gładka.

Opinie

Napisz opinię

Torcik migdałowy

Torcik migdałowy

11 other products in the same category: