Napoleonka

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA KREM WANILIOWY
1 l mleka; 1 kostka margaryny; 1 szklanka cukru; 1 cukier wanilinowy; 4 żółtka; 1 szklanka pszennej mąki; 1 budyń waniliowy; ziarenka z laski wanilii; 1 łyżka soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
Do garnka wlać 2 szklanki mleka. Dodać kostkę margaryny, cukier oraz cukier wanilinowy. Osobno wymieszać ze sobą: 2 szklanki mleka; 4 żółtka; szklankę pszennej mąki, budyń waniliowy oraz ziarenka z laski wanilii. 

Gdy mleko w garnku zacznie gotować się, dodać wymieszane składniki z budyniem. Gotować na małym ogniu, (cały czas mieszając) do czasu, aż budyń zgęstnieje. Jeśli pojawią się grudki, można rozbić je za pomocą blendera. Dodać sok z cytryny. Całość wymieszać łyżką. Odstawić do przestudzenia.

Na upieczone ciasto francuskie nałożyć przygotowany krem budyniowy. Warstwą takiego samego ciasta, nakryć krem od góry. Napoleonkę posypać cukrem pudrem.

CIASTO FRANCUSKIE
Można kupić gotowe ciasto francuskie lub skorzystać z przepisu ze strony - ciasto francuskie.

Opinie

Napisz opinię

Napoleonka

Napoleonka

13 other products in the same category: