Pączki domowe

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (na ok. 66 małych pączków)
1/2 kg pszennej mąki; 40 g świeżych drożdży; 1 szklanka mleka; 1/4 kostki masła; 4 czubate łyżki cukru; 1 opakowanie cukru wanilinowego; 2 żółtka; szczypta soli; kieliszek wódki; olej do smażenia; lukier lub cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże utrzeć z łyżką cukru, następnie wymieszać z ciepłym mlekiem. Mąkę przesiać i dodać drożdże wymieszane z mlekiem oraz resztę cukru, żółtka, cukier wanilinowy, szczyptę soli, wódkę i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie zwarte i zacznie odchodzić od rąk.

Z przygotowanego ciasta, odrywać małe kawałki i formować małe kuleczki. Gotowe pączki odkładać w miejsce posypane mąką. Poczekać aż urosną.

Smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Gotowe pączusie wyciągnąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym. 

Opinie

Napisz opinię

Pączki domowe

Pączki domowe

13 other products in the same category: