Karotkowiec

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
400 g mąki tortowej; 4 jajka; 2 szklanki cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka kardamonu; 150 ml oleju ; 400 g startej drobno marchewki (tak, jak na placki ziemniaczane)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej ubić jajka (ubijać ok. 3 min.) i później wlać olej. Dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką. Zawartość tej miski wlać do miski z suchymi składnikami i mieszać łyżką do momentu uzyskania jednolitej masy. Gdy wszystkie składniki dobrze połączą się, wylać masę do prostokątnej formy (wymiary 26 cm x 37 cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać z wierzchu. Piec 1 godzinę w 160 stopniach. 

Opinie

Napisz opinię

Karotkowiec

Karotkowiec