MARMOLADA PIGWOWO-GRUSZKOWA
SKŁADNIKI
- 1,5 kg owoców pigwy
- 3 dojrzałe gruszki
- 1 kg cukru
- 4 łyżki likieru Amaretto
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Owoce przekroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd nasiennych, umyć i przełożyć do garnka
- Zasypać cukrem i poczekać aż owoce puszczą sok
- Sok przelać do innego garnka
- Owoce gotować do miękkości na małym ogniu
- Można podczas gotowania owoce zmiksować blenderem żeby szybciej rozgotowały się
- Następnie gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki
- Przełożyć do garnka z pigwą
- Dodać likier i cukier, jeśli marmolada jest za kwaśna
- Znowu gotować na małym ogniu do momentu aż gruszki będą rozgotowane lub prawie rozgotowane
- Przełożyć gotową marmoladę do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić na 30 minut do góry dnem
- Do garnka wlać wodę, włożyć gotowe słoiczki z marmoladą i gotować przez 30 minut na małym ogniu