MARMOLADA PIGWOWO-GRUSZKOWA

SKŁADNIKI
  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 3 dojrzałe gruszki
  • 1 kg cukru
  • 4 łyżki likieru Amaretto
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Owoce przekroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd nasiennych, umyć i przełożyć do garnka
  • Zasypać cukrem i poczekać aż owoce puszczą sok
  • Sok przelać do innego garnka
  • Owoce gotować do miękkości na małym ogniu
  • Można podczas gotowania owoce zmiksować blenderem żeby szybciej rozgotowały się
  • Następnie gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki
  • Przełożyć do garnka z pigwą
  • Dodać likier i cukier, jeśli marmolada jest za kwaśna
  • Znowu gotować na małym ogniu do momentu aż gruszki będą rozgotowane lub prawie rozgotowane
  • Przełożyć gotową marmoladę do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić na 30 minut do góry dnem
  • Do garnka wlać wodę, włożyć gotowe słoiczki z marmoladą i gotować przez 30 minut na małym ogniu