BARSZCZ CZERWONY

SKŁADNIKI (4 porcje)
  • 300 g mięsa wołowego
  • 6 średnich buraków
  • 1 cebula
  • seler
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 l wody
  • sok z 1/2 cytryny lub łyżka octu
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • śmietana 18%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso umyć i włożyć do garnka
  • Pietruszkę, marchewki, seler i buraki obrać, opłukać i dodać do mięsa
  • Cebulę opalić nad ogniem i również tam włożyć
  • Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Ugotować wywar
  • Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
  • Gdy barszcz będzie gotowy, przecedzić go przez sito, doprawić cukrem, octem lub sokiem z cytryny, solą i pieprzem
  • Udekorować śmietaną