ŚLEDŹ View larger

ŚLEDŹ

 

 

Nowy

ŚLEDŹ żyje w wodach słonych - w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym oraz w Morzu Północnym i Bałtyku. Jest niewielkich rozmiarów ok. 20-30 cm.  W sprzedaży występują trzy rodzaje śledzi:

- matias (młody, delikatny śledz bez mlecza i ikry, z wiosennych połowów);

- pełne, tłuste i delikatne, z mleczem i ikrą (łowione od lipca do września);

- chude, bez mlecza i ikry (poławiane w październiku).

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śledzie solone przed przyrządzeniem należy moczyć przez kilka godzin zmieniając kilka razy wodę. Po wymoczeniu należy oczyścić rybę, wyjąć ości i zalać mlekiem na godzinę.

Śledzie można podawać na różne sposoby, np.: w oliwie, śmietanie, z jabłkiem, ogórkiem. Można je również smażyć i marynować.

Opinie

Napisz opinię

ŚLEDŹ

ŚLEDŹ

ŚLEDŹ żyje w wodach słonych - w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym oraz w Morzu Północnym i Bałtyku. Jest niewielkich rozmiarów ok. 20-30 cm.  W sprzedaży występują trzy rodzaje śledzi:

- matias (młody, delikatny śledz bez mlecza i ikry, z wiosennych połowów);

- pełne, tłuste i delikatne, z mleczem i ikrą (łowione od lipca do września);

- chude, bez mlecza i ikry (poławiane w październiku).

18 other products in the same category: