PLACKI ZIEMNIACZANE
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 1 jajo
- 1 łyżka ziemniaczanej mąki
- 3-4 łyżki pszennej mąki
- sól
- pieprz
- olej
- śmietana
- nać pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W malakserze na odpowiednich tarczach zmielić ziemniaki
- Dodać obrane cebule, jajo, ziemniaczaną i pszenną mąkę, sól oraz pieprz. Całość wymieszać
- Gotową masę nakładać za pomocą łyżki, na patelnię z rozgrzanym olejem
- Placki smażyć z dwóch stron
- Kiedy zrumienią się, przełożyć je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
- Podawać ze śmietaną
- Można udekorować natką pietruszki
WSKAZÓWKA
pokrojoną nać pietruszki można również dodać do masy ziemniaczanej.