PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 1 jajo
  • 1 łyżka ziemniaczanej mąki
  • 3-4 łyżki pszennej mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • śmietana
  • nać pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W malakserze na odpowiednich tarczach zmielić ziemniaki
  • Dodać obrane cebule, jajo, ziemniaczaną i pszenną mąkę, sól oraz pieprz. Całość wymieszać
  • Gotową masę nakładać za pomocą łyżki, na patelnię z rozgrzanym olejem
  • Placki smażyć z dwóch stron
  • Kiedy zrumienią się, przełożyć je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
  • Podawać ze śmietaną
  • Można udekorować natką pietruszki
WSKAZÓWKA

pokrojoną nać pietruszki można również dodać do masy ziemniaczanej.