PENNE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI (3 porcje)
  • 250 g makaronu penne
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 200 g pieczarek
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • szczypta soli
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski
  • Dodać 2 łyżki oleju oraz przyprawę do gyrosa. Całość dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
  • Makaron ugotować w wodzie z solą
  • Pieczarki pokroić na ósemki i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Dodać do nich sok z cytryny
  • Na patelni usmażyć kurczaka (na oleju, który wcześniej był dodany z przyprawą do gyrosa)
  • Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, chilli, imbir i szczyptę soli
  • Gdy kawałki mięsa będą usmażone, dodać pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość dobrze wymieszać
  • Gotowe danie wyłożyć na talerz lub do miseczki
WSKAZÓWKA

Sok z cytryny zmieni smak dania i zachowa jasny kolor pieczarek!