SARDYNKA View larger

SARDYNKA

 

 

Nowy

SARDYNKA należy do rodziny śledziowatych. Ma srebrzysty kolor i osiąga niewielką długość od 15 do 30 cm. Nie posiada linii bocznej i nie ma łusek na głowie. Żyje w licznych ławicach i przemieszcza się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu. Składa ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy, później przekształcające się w dorosłe ryby.

Sardynki poławiane są w ilościach przemysłowych w różnych celach, m.in. jako przynęta, do sprzedaży (świeże), do suszenia i wędzenia, a także do wytwarzania mączki rybnej. Najpopularniejszą formą przerobu sardynek jest ich gotowanie (po wcześniejszym usunięciu głów) a później umieszczanie w marynacie olejowej lub w sosie pomidorowym. 

Opinie

Napisz opinię

SARDYNKA

SARDYNKA

SARDYNKA należy do rodziny śledziowatych. Ma srebrzysty kolor i osiąga niewielką długość od 15 do 30 cm. Nie posiada linii bocznej i nie ma łusek na głowie. Żyje w licznych ławicach i przemieszcza się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu. Składa ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy, później przekształcające się w dorosłe ryby.

Sardynki poławiane są w ilościach przemysłowych w różnych celach, m.in. jako przynęta, do sprzedaży (świeże), do suszenia i wędzenia, a także do wytwarzania mączki rybnej. Najpopularniejszą formą przerobu sardynek jest ich gotowanie (po wcześniejszym usunięciu głów) a później umieszczanie w marynacie olejowej lub w sosie pomidorowym. 

18 other products in the same category: