SARDELA View larger

SARDELA

 

 

Nowy

SARDELA to ryba morska z rodziny sardelowatych.  Występuje w Wodach wschodniego Atlantyku aż południowych krańców Afryki. Jest rzadko spotykana w Bałtyku, poniważ uwielbia ciepłe wody (ok. 12-18°C). Najczęściej pojawia się w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego, Oceanu Atlantyckiego (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii).

Sardela to niewielka, dość oścista ryba osiągającą długość do 20 cm.
Mięso sardeli spożywane jest po zasoleniu w beczkach lub w konserwach, w postaci filetów w oliwie, tzw. koreczków lub pasty sardelowej. Sardele (anchois, anchovy, acciuga) są surowcem bardzo cenionym w wielu kuchniach na świecie. Dodaje się je do farszów, sosów, jako dodatek do mięs smażonych, kanapek.


Opinie

Napisz opinię

SARDELA

SARDELA

SARDELA to ryba morska z rodziny sardelowatych.  Występuje w Wodach wschodniego Atlantyku aż południowych krańców Afryki. Jest rzadko spotykana w Bałtyku, poniważ uwielbia ciepłe wody (ok. 12-18°C). Najczęściej pojawia się w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego, Oceanu Atlantyckiego (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii).

Sardela to niewielka, dość oścista ryba osiągającą długość do 20 cm.
Mięso sardeli spożywane jest po zasoleniu w beczkach lub w konserwach, w postaci filetów w oliwie, tzw. koreczków lub pasty sardelowej. Sardele (anchois, anchovy, acciuga) są surowcem bardzo cenionym w wielu kuchniach na świecie. Dodaje się je do farszów, sosów, jako dodatek do mięs smażonych, kanapek.


18 other products in the same category: