MORSZCZUK View larger

MORSZCZUK

 

 

Nowy

MORSZCZUK to ryba morska z rodziny morszczukowatych.Występuje we wschodniej częsci Oceanu Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego. Skóra morszczuka pokryta jest drobnymi łuskami. Grzbiet ma barwy stalowo-szarej, boki nieco jaśniejsze, natomiast brzuch jest srebrzysto-biały. Przeciętna długość tej ryby to ok. 100 cm.

Morszczuk jest jedną z najczęsciej kupowanych ryb w Polsce. Sprzedawany jest w postaci całych tuszek, filetów (ze skórą lub bez skóry). Nadaje się do smażenia, faszerowania, pieczenia i duszenia. Morszczuk ma bardzo delikatne i rozpadające się mięso, dlatego przed obróbką najlepiej jest go skropić sokiem z cytryny i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godziny.

Mięso morszczuka jest białe, mało ościste, chude i lekkostrawne. Rybę przyprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Opinie

Napisz opinię

MORSZCZUK

MORSZCZUK

MORSZCZUK to ryba morska z rodziny morszczukowatych.Występuje we wschodniej częsci Oceanu Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego. Skóra morszczuka pokryta jest drobnymi łuskami. Grzbiet ma barwy stalowo-szarej, boki nieco jaśniejsze, natomiast brzuch jest srebrzysto-biały. Przeciętna długość tej ryby to ok. 100 cm.

Morszczuk jest jedną z najczęsciej kupowanych ryb w Polsce. Sprzedawany jest w postaci całych tuszek, filetów (ze skórą lub bez skóry). Nadaje się do smażenia, faszerowania, pieczenia i duszenia. Morszczuk ma bardzo delikatne i rozpadające się mięso, dlatego przed obróbką najlepiej jest go skropić sokiem z cytryny i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godziny.

Mięso morszczuka jest białe, mało ościste, chude i lekkostrawne. Rybę przyprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu.

18 other products in the same category: