MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2-3 piersi z kurczaka
- mała śmietana 18%
- 250 g sera żółtego lub 2-3 kulki sera Mozzarella
- opakowanie przyprawy do gyrosa
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 250 g makaronu (świderki, rurki lub wstążki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szpinak przełożyć na patelnię lub do rondla. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut
- Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, sól (do smaku) i pieprz (do smaku)
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć.
- Ugotować makaron
- Do szpinaku dodać kawałki usmażonego kurczaka
- Do żaroodpornych miseczek lub do jednego, dużego naczynia żaroodpornego nałożyć makaron, a na niego przygotowany szpinak z mięsem
- Po wierzchu posypać startym serem lub pokrojoną Mozzarellę
- Zapiekać w piekarniku w 160 stopniach, do momentu aż potrawa dobrze podgrzeje się, a ser rozpuści się całkowicie
- Można udekorować pomidorem i szczypiorkiem