MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • mała śmietana 18%
  • 250 g sera żółtego lub 2-3 kulki sera Mozzarella
  • opakowanie przyprawy do gyrosa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 250 g makaronu (świderki, rurki lub wstążki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Szpinak przełożyć na patelnię lub do rondla. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut
  • Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, sól (do smaku) i pieprz (do smaku)
  • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć.
  • Ugotować makaron
  • Do szpinaku dodać kawałki usmażonego kurczaka
  • Do żaroodpornych miseczek lub do jednego, dużego naczynia żaroodpornego nałożyć makaron, a na niego przygotowany szpinak z mięsem
  • Po wierzchu posypać startym serem lub pokrojoną Mozzarellę
  • Zapiekać w piekarniku w 160 stopniach, do momentu aż potrawa dobrze podgrzeje się, a ser rozpuści się całkowicie
  • Można udekorować pomidorem i szczypiorkiem