SZCZUPAK View larger

SZCZUPAK

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SZCZUPAK żyje w wodach słodkich. Przeciętna waga to 4 kg, ale zdarzają się okazy o wiele większe (nawet 25 kg). Mięso szczupaka jest chude, białe, zwarte i smaczne, ale zawiera sporo ości. Łuskę szczupaka zdejmuje się goląc ostrym nożem. Nacina się ostrożnie naskórek i zdejmuje się wraz z łuską tak, aby pozostała tylko biała skórka. Inaczej oskrobany jest ciemny i trzeba wycierać go szczotką maczaną w soli do momentu aż zbieleje.

W sklepie można dostać szczupaka świeżego lub mrożonego. Rybę można smażyć, dusić lub piec.

Ze względu na mocną skórę (nie pęka podczas pieczenia lub gotowania), szczupak najbardziej ze wszystkich ryb nadaje się do faszerowania. Rybę można napełnić nadzieniem całą, po wypatroszeniu przez otwór zrobiony pod gardłem lub po odcięciu głowy. Można też rozciąć brzuch, wyjąć wnętrzności, następnie przeciąć kręgosłup od strony głowy oraz ogona i wyjąć go razem z ośćmi, a na koniec włożyć farsz i zaszyć brzuch.

Opinie

Napisz opinię

SZCZUPAK

SZCZUPAK

18 other products in the same category: