KARP View larger

KARP

 

 

Nowy

KARP żyje w wodach słodkich. Zajmuje wysoką pozycję wśród ryb, ponieważ jest rybą tradycyjnie podawaną na wigilię. Mięso tej ryby jest soczyste, bogate w białko, ości grube i łatwe do usunięcia. W zależności od gatunku skórę ma pokrytą całkowicie łuskami lub tylko kilkoma rzędami dużych łusek, bądź nie ma ich wcale. W hodowlanych warunkach osiąga wagę do 4,5 kg. Do najsmaczniejszych należą mleczaki czyli młode karpie. Tradycyjnie karp krojony jest na tzw. dzwonek i smażony w cieście na tłuszczu. Można przygotować karpia jeszcze w inny sposób np. po żydowsku lub w sosie. Z karpia często robiony jest wywar do zupy (barszczu wigilijnego lub rybnej). Ugotowany karp obierany jest i serwowany w galarecie z cytryną, rodzynkami i migdałami.

Opinie

Napisz opinię

KARP

KARP

KARP żyje w wodach słodkich. Zajmuje wysoką pozycję wśród ryb, ponieważ jest rybą tradycyjnie podawaną na wigilię. Mięso tej ryby jest soczyste, bogate w białko, ości grube i łatwe do usunięcia. W zależności od gatunku skórę ma pokrytą całkowicie łuskami lub tylko kilkoma rzędami dużych łusek, bądź nie ma ich wcale. W hodowlanych warunkach osiąga wagę do 4,5 kg. Do najsmaczniejszych należą mleczaki czyli młode karpie. Tradycyjnie karp krojony jest na tzw. dzwonek i smażony w cieście na tłuszczu. Można przygotować karpia jeszcze w inny sposób np. po żydowsku lub w sosie. Z karpia często robiony jest wywar do zupy (barszczu wigilijnego lub rybnej). Ugotowany karp obierany jest i serwowany w galarecie z cytryną, rodzynkami i migdałami.

18 other products in the same category: