AMUR BIAŁY View larger

AMUR BIAŁY

 

 

Nowy

AMUR BIAŁY jest to ryba słodkowodna należąca do rodziny karpiowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Obecnie łowiona jest na wszystkich kontynentach. W Polsce występuje dość rzadko. Dorasta do 150 cm długości i 45 kg masy ciała. Łuski ma duże - ok. 45 wzdłuż linii bocznej. Na białym brzuchu łuski ciemno obramowane tworzą ciekawy wzór siatki.

Mięso amura jest białe, delikatne i ościste. Na rynku możemy zakupić tuszki i filety. Najczęściej jest pieczony, smażony, duszony i gotowany. Można go również wędzić.

 

UWAGA! Mięso ma charakterystyczny zapach i posmak mułu. Aby pozbyć się nieprzyjemnej woni, rybę należy włożyć do mleka z dodatkiem pieprzu, czosnku lub obłożyć kawałkami cebuli i marynować przez kilka godzin w lodówce.

Opinie

Napisz opinię

AMUR BIAŁY

AMUR BIAŁY

AMUR BIAŁY jest to ryba słodkowodna należąca do rodziny karpiowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Obecnie łowiona jest na wszystkich kontynentach. W Polsce występuje dość rzadko. Dorasta do 150 cm długości i 45 kg masy ciała. Łuski ma duże - ok. 45 wzdłuż linii bocznej. Na białym brzuchu łuski ciemno obramowane tworzą ciekawy wzór siatki.

Mięso amura jest białe, delikatne i ościste. Na rynku możemy zakupić tuszki i filety. Najczęściej jest pieczony, smażony, duszony i gotowany. Można go również wędzić.

 

UWAGA! Mięso ma charakterystyczny zapach i posmak mułu. Aby pozbyć się nieprzyjemnej woni, rybę należy włożyć do mleka z dodatkiem pieprzu, czosnku lub obłożyć kawałkami cebuli i marynować przez kilka godzin w lodówce.

18 other products in the same category: