CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 5 jaj
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g żurawiny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g orzechów ziemnych solonych
DODATKOWO
  • 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych do posypania na polewę
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady deserowej lub kuwertury
  • 20 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Kaszę gryczaną ugotować do miękkości, odstawić do wystudzenia, a następnie zmielić za pomocą malaksera z ostrymi nożami
  • W rondlu roztopić masło (przy okazji posmarować roztopionym tłuszczem foremkę keksówkę i posypać mąką)
  • Do roztopionego masła wrzucić kawałki czekolady
  • Całość trzymać na ogniu do momentu roztopienia czekolady, cały czas mieszając. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę
  • Dalej ubijając jajka z cukrami, stopniowo dodawać czekoladę z masłem oraz miazgę z kaszy
  • Do ciasta wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać
  • Na końcu dodać posiekaną żurawinę i 25 g posiekanych orzechów ziemnych
  • Ciasto przełożyć do formy
  • Piec w piekarniku nagrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem przez ok. 30 minut (do suchego patyczka)
  • Zostawić do wystygnięcia
  • Ciasto polać polewą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi

Przepis od pana Pawła Małeckiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • Do rondla wlać śmietankę
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do garnka ze śmietanką
  • Całość zagotować, mieszając do czasu rozpuszczenia się czekolady
  • Na końcu dodać miękkie masło
  • Całość dokładnie połączyć ze sobą